söndag 25 december 2011

Arizona Chemicals julklapp till Söderhamnsborna och Bottenhavet



                            Stranden på sydsidan av Skatön

Lagom till jul skedde det som inte fick hända: Ett gigantiskt oljeutsläpp i Söderhamns skärgård. Det var ingen oljetanker som havererat i farleden utan utsläppet skedde helt häpnadsväckande från land. En cistern med tallolja på Arizona Chemicals fabrik i Sandarne på södra sidan av fjärden hade sprungit läck och ofattbara 1 miljon liter har runnit ut i havet. Oljan anges vara giftig för vattenlevande organismer som fiskyngel och plankton. Den förstör likt vanlig olja fjäderdräkten på sjöfågel.



                        Mycket kvar i vattnet 28 dec sydsidan Skatön

Oljan ser ut som sirap, flyter och har nu med kraftiga sydvästliga vindar smetat ner skärgården, bl a naturreservatet Skatön.  Kustbevakningen är ute med ett antal båtar och påstod sig på julafton ha samlat ihop ca en tredjedel av den utsläppta mängden. Den 28 dec anser Kustbevakningen att upptagningen i vattnet är färdig och avbryter operationen, detta trots att mycket fortfarande ligger kvar på  vattenytan (se bild ovan) eller har sjunkit till bottnen (se bild nedan).  Olja är nu också på god väg mot Finland där saneringsberedskapen höjts. För ett par dagar sen hade den hunnit fem mil ut till havs.


              Olja som sjunkit till bottnen på sydsidan av Skatön 28 dec

Tallolja är en biologisk produkt och således nedbrytbar i naturen. Det lär dock ta lång tid med tanke på hur kallt det är i vattnet nästan året runt i Bottenhavet. Oturligt nog är det i dagarna mycket högt vattenstånd i området, nästan metern över det normala. Det innebär att oljan kleggar ner högt uppe på stränderna. När vattnet sen drar sig tillbaka till mer normala nivåer kommer vågorna inte längre åt att rena stranden. Ingen kul tid att vänta för alla oss som har stugor i skärgården.

Turligt nog inträffade olyckan nu på vintern och inte under sommarhalvåret. Det gör att oljan klumpar ihop sig i det kalla vattnet och är lättare att samla upp. Det innebär också att det inte är så mycket sjöfågel kvar i området, de flesta har flyttat söderut sen länge. Dock finns en del svanar och en hel del kniphannar kvar. Hur det gått för alla dessa är oklart, av vad som framgått i media har en del svanar kletats ner och fått avlivas. Sommarstugeägarna har också hunnit ta upp sina båtar och slipper få dem nersmetade.

En betydande del av oljan på vattnet är enligt Kustbevakningen upptagen men mycket återstår bevisligen i småvikar.



                            Oljeupptagning mellan Segelvik och Morviken

Hur oljan på stränderna och bottnen ska tas bort verkar man inte ha en aning om - kommunen, Arizona Chemicals och Oljejouren vid Hav- och vattenmyndigheten funderar tydligen på en plan medan tiden går.  Spolning och dispergering verkar vara utesluten. Återstår verkar vara att mekaniskt skrapa bort den för hand - ett oändligt arbete bland stenar och på strandängar, ett arbete som kräver massor med folk. Enligt insatschefen, brandchef John-Erik Jansson, var ett 20-tal personer ute från kommunen 28 dec, en styrka som givetvis inte föreslår långt. T ex hela Skatöns sydsida, dryga 2 km lång, är helt nedsmetat.


                                      Brandchef John-Erik Jansson

Bråttom värre är det med saneringen, snart göms oljan i snö. Och smeten måste bort innan vårens sjöfågel anländer. De häckar på stränderna och massor med fågel kommer att offras om inte smeten är borta.

Om det vore någon stake i Arizona Chemicals skulle man stänga igen fabriken och låta all personal delta i saneringsarbetet. Om detta inte räcker kunde företaget anställa Söderhamns arbetslösa för att hjälpa till. Det finns mycket att bita i.


                         Olja på vattnet strax intill Fredinsviken Skatön 28 dec

Tallolja är en biprodukt från massatillverkning enligt sulfatmetoden. Talloljan innehåller många intressanta komponeter som destillilleras fram av Arizona Chemicals i Sandarne. Dessa används i sin tur som råvaror till eller komponenter i biodiesel, såpa, klister, färg mm. Många av företagets produkter är miljövänliga alternativ till sådana som bygger på fossila råvaror.

                         Grönsåpa gjord på tallolja. Foto från nätet

Fabriken i Sandarene öppnades 1930 och har idag 100 anställda. Den ägs sen 2010 av företaget American Securities.  Globalt har företaget 1000 anställda på 10 fabriker i USA och Europa. Huvudkontoret är i Jacksonville, Florida, USA och det europeiska kontoret i Almerae Holland. Aktuellt miljötillstånd är från 2006.

                  Arizona Chemicals fabrik i Sandarne. Foto från nätet

Företaget slår sig för bröstet med hög miljöprestanda. På företagets hemsida kan läsas, första stycket:

Driftssystemen är byggda i enlighet med kvalitetsstandarden ISO 9001 och miljöstandarden ISO 14001. Man använder även flera program med energibesparingsåtgärder. Fabriken drivs i enlighet med vårt Responsible Care Program och har belönats med priser för sin förstklassiga säkerhet (min understrykning).

Sådana priser, och det faktum att företaget ägnar sig åt en bio-baserad produktion, är inte mycket värda i dessa dagar, när företaget p g a grov försumlighet smetat ner en stor del av skärgården. Att brister på en så stor cistern inte upptäckts i tid är högst anmärkningsvärt. Att vare sig företaget eller tillståndsgivande myndigheter insett olämpligheten i lagra så stora mängder tallolja alldeles intill havet utan säkra skyddsbarriärer tyder på grav oaktsamhet och total brist på fantasi.
Företaget är anmält för miljöbrott till miljödomstolen i Östersund. Det ska bli mycket intressant att följa utfallet. Jag hoppas att företaget blir fällt och får betala ett stort skadestånd till Söderhamns kommun och alla andra som lidit skada. Företaget borde förstås också få betala Kustbevakningens stora saneringsinsatser. 
På moderföretaget American Securities hemsida under rubriken "Our values" kan man bl a läsa följande:

"We seek to make the world a better place by giving back to the communities in which we live and work"

Det blir intressant att se vad detta betyder för ersättningen för miljöskadorna företaget orsakat i Söderhamnsfjärden och skärgården.

När man googlar på utsläpp av tallolja hittar man flera svenska nutida utsläpp, dock inte av denna enorma omfattning. Flera svenska fabriker hanterar tydligen tallolja på ett bristfälligt sätt och borde nu få sig en rejäl tankeställare.

                                 
                    Skatrevet som det ska se ut - utan tallolja

2 kommentarer:

  1. Vilken förfärlig historia! Man känner sig maktlös.
    Väl beskrivet!

    SvaraRadera
  2. Förfärlig historia !
    Och just för att Sverige sköts på samma usla sätt.
    Som det står i Orwells bok 1984, vi skulle aldrig ha litat på dom.
    Enligt Murphys lag kommer allt som kan gå snett att göra det, det är bara en fråga om hur lång tid det tar...
    Han var flygplanskonstruktör denne Murphy.
    Ett första steg kanske vore att skrota spekulation och icke fungerande system för kvalitetssäkring typ ISO och ersätta dem med sunt förnuft.

    SvaraRadera