onsdag 2 maj 2012

Pilgrimsleden förödd av skogsbruket

Pilgrimsleden genom Dalsland är en mycket gammal och kulturhistoriskt värdefull klenod. Den är också av stor betydelse för turismen, t ex är den stort uppslagen i årets broschyr ”Dalsland – vilt och vackert”.



I sin centrala del är nu leden tyvärr totalt förödd av skogsbruket längs en sträcka av ett par km. Förövarna är ett antal skogsägare inklusive kyrkan, Skogsägareföreningen Södra, en grävmaskinsfirma och möjligen också Skogsstyrelsen, om den försummat att göra uppenbara förelägganden. Längs ett par km av direkt söder om Södra Kvarnetjärnet har förövarna gjort en hemsk virkesutkörning, och också förberett kommande avverkningar i form av en alldeles nybyggd skogsbilväg.



Virkesutkörningen har förvandlat leden från stig till sörja och djupa, vattenfyllda hjulspår. Vägbygget har uppenbarligen skett direkt där leden gått och utplånat densamma. De orange ledmarkeringarna är bitvis helt försvunna och man vet nu inte vart leden tar vägen.



Skogsbruket hade längs den förstörda leden också visat andra prov på stora brister i miljö- och naturvårdshänsyn: grova torrakor och gamla kraftiga ekar hade fällts och låg nu i virkeshögarna vid avlägget. Både torrakor och gamla ekar är mycket värdefulla för den biologiska mångfalden.


Ristäkt för energiändamål som skett hade inte låtit barren torka och falla av i högar ute på hygget. De gröna barren var kvar på de grenar och toppar som låg i avlägget vid skogsbilvägen. Därmed orsakar åtgärden försurning och utarmning av markens näringsförråd.

Ett förföriskt reportage om Pilgrimsleden i turistbroschyren hade lockat oss till platsen. Detta reportage har p g a skogsbrukets hemska framfart nu förvandlats till falsk marknadsföring. För att inte göra fler vandrare grymt besvikna och ledsna i sommar måste akuta åtgärder sättas in. Framkomligheten måste åtgärdas genom att fylla upp hjulspåren och avleda vattnet från de uppdämningar de orsakat och också genom att ordentligt märka upp leden i det aktuella området. I södra och norra änden borde information sättas upp om problemen, med en ursäkt till vandrarna från skogsbruket. En offentlig ursäkt i lokala och regionala media borde också vara på sin plats om inte detta redan skett. Sist men inte minst bör de skyldiga till denna grova förödelse av natur- och kulturvärden letas upp och ställas inför rätta.

Vi fortsatte leden ner mot Håverud. Längs den sträckningen var leden i ganska bra skick och bitvis mycket vacker. Men tyvärr etsade sig minnet fast av skogsbrukets förstörelse och vi lämnade besvikna leden i höjd med Skalåsen. Vi kommer inte att gå leden igen eller rekommendera den till någon annan förrän vi säkert vet att leden återställs i det förstörda partiet.

4 kommentarer:

  1. Väl skrivet. Har du fått några reaktioner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Idag kommer artikel plus insändare i Dalslänningen.
      Tidningen har tyvärr ingen nätupplaga, så jag ska maila pdf:er
      :-) H-Ö

      Radera
  2. Hej. Vi är några som funderar på att cykla leden i början på oktober. Undrar bara om det hänt något sedan repotaget i Dalslänningen?.

    MVH
    Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det var snack om att leden skulle återställas där det var sönderskotat och märkas om där de gjort skogsbilväg, men om det skett vet jag inte.
      Mvh H-Ö

      Radera